Tapio Hämäläinen piti Turhapuroja pilipaliviihteenä

Näyttelijä, teatterineuvos Tapio Hämäläisen syntymästä tulee tänään 18. kesäkuuta 2022 kuluneeksi tasan sata vuotta. Kaivoin arkistostani 17 vuoden takaa videon, jossa Hämäläinen innostuu Naurattajat-kirjan haastattelun jälkeen kotonaan Helsingin Lauttasaaressa esittelemään työhuonettaan ja roolikuvia sen seinällä.

Tapio Hämäläinen (s. 18.6.1922 Uukuniemi, k. 28.1.2008 Helsinki) oli pitkän uran tehnyt näyttelijä, joka muistetaan muun muassa Uuno Turhapuro -elokuvien appiukkona, vuoristoneuvos Tuurana, Tuntemattoman sotilaan Salona, Täällä Pohjantähden alla -leffan rakennusmestari Hellberginä, Muumilaakson tarinoiden Hemulin äänenä sekä Pojat-elokuvan opettajana.

Tuuran rooli leimasi Hämäläistä pahan kerran ja esimerkiksi omissa muistelmissaan hän sivuutti aiheen melkeinpä pelkkänä mainintana. Hän esiintyi appiukkona 17 Uuno Turhapuro -leffassa sekä tv-sarjassa vuosina 1976–2004.

– Tiesin hyvin, minkälainen rooli oli. Appiukko on ilkeä ja huonohermoinen. Vastasin myöntävästi – ei rooleja aina ole tarjolla ja aina on monta kättä ottamassa. Ei toisenlainen appiukko olisi ollut yhtä hauska. Kyllä siinä oli ainesta tehdä vaikka mitä. Ja onhan sitä Saatanaakin näytelty. Ei tämä Tuura kyllä kaukana siitä ollutkaan, Hämäläinen tuhahti.

Vuonna 1998 tehtyyn Johtaja Uuno Turhapuro, pisnismies -elokuvaan Tapio Hämäläinen ei suostunut, vaan hänet korvasi Heikki Nousiainen.

– Kieltäydyin ja ajattelin, että Turhapurot ovat osaltani ohi. Se oli sellaista pilipaliviihdettä, joka ei pitkän päälle täytä näyttelijän odotuksia. Kesällä 2004 lähdin kuitenkin vielä mukaan. Tiesimme elokuvaa tehdessämme, että tämä on nyt todella viimeinen Uuno. Vanha porukka kohtasi pitkän tauon jälkeen ja monivuotinen työ tuli päätökseen.

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *