Hymyillään kuin Mikko!

Taas on syytä hymyyn, kun yksi kirjaprojekti on valmis. Laulaja-lauluntekijän, viihdyttäjän ja pitkäaikaisen kansanedustajan Mikko Alatalon elämäkerta Hän hymyilee kuin Mikko on paketissa ja siitä tulikin muhkea: varsinaisia sivuja kirjassa on 544 ja päälle tulee vielä 16-sivuinen värikuvaliite. Virallisesti kirja julkistetaan huomenna torstaina 27. elokuuta ja teos löytyy kirjakaupoista kautta maan.

Urakka oli melkoinen. Sovimme elämäkerrasta syksyllä 2018, jolloin myös noudin Mikon luota 41 leikekirjallista lehtijuttuja. Jo pelkästään tämä materiaali auttoi kirjan tekemisessä valtavasti. Teimme kymmeniä tunteja haastatteluja niin Tampereen Pispalassa kuin Levilläkin ja puhuimme puhelimessa lähes päivittäin. Jututin myös useita kymmeniä Mikon tunteneita ihmisiä, luin hänen uraansa linkittyvää kirjallisuutta ja kahlasin läpi netistä löytyvää aineistoa. Asiaan kuului tietysti myös Mikon ja Harri Rinteen laajan tuotannon (yli 700 kappaletta) kuunteleminen – monet biiseistä tuli opittua melkein ulkoakin… Tiedon etsiminen ei ollut ongelma, vaan sen tiivistäminen ja asioiden valikoiminen. Tarkoituksena oli tehdä Mikko Alatalon näköinen, mutta hänestä myös paljon uutta tietoa ja tarinoita sisältävä teos, joka kaiken lisäksi olisi viihdyttävä ja vetävä lukukokemus. Lukijoiden tehtäväksi jää arvioida, onnistuimmeko siinä.

Kirjan nimen nappasin Mikon yhdestä kauneimmasta laulusta Hän hymyilee kuin lapsi. Nimi sisältää koko kirjan teeman: Mikko Alatalo on tullut tutuksi hymystään. Anna-Liisa Alatalo ei suotta huolehtinut poikansa purukalustosta: hän käytti Mikkoa tiuhaan tahtiin hammaslääkärillä, hampaita oiottiin ja paikattiin toisin kuin monen muun 1950-luvulla syntyneen lapsen kohdalla. Hymyllään Mikko on saavuttanut suuren suosion, poseerannut lehtien kannessa, televisiossa, mainoksissa ja ihmisten parissa vaalikentillä. Hymyä on kritisoitu, joskus se on ärsyttänytkin. Elämänsä synkimpinä vuosina Mikko joutui hymyilemään kyyneltensä läpi. Juice Leskinen kuitenkin todisti: Mikon hymyä ei voi monet sietää. Mutta se on aito.

Ensi vappuna 70 vuotta täyttävä ikiliikkuja jätti eduskunnan keväällä 2019 neljän vaalikauden jälkeen ja on taas palannut täysipäiväisesti yleisönsä eteen. Lauluja on vielä laulamatta, eikä hymy ole hyytynyt vieläkään.

Minulta muuten löytyy muutamia molempien signeeraamia kappaleita. Jos kiinnostaa, käy tilaamassa sivustoni verkkokaupasta.

Mikko Alatalo ihmetteli signeerattavien kirjojen pinoja Kirjavälityksessä elokuussa 2020.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *