LPV: Lippe ja Lilli – avain Visavuoreen

Joulukuu 1992. Purkutuomiolta pelastuneella Kangasalan Lepokodilla järjestettiin usein mielenkiintoisia tilaisuuksia, joista pysyin hyvin kartalla vieraillessani talossa erikoisnumeroni valmistumisenkin jälkeen lähes viikoittain.

Kesäpäivän kulttuuriyhdistys oli vuodesta 1990 alkaen pitänyt Lepokodilla kerran kuussa Kirjakahvilaa, jonka vieraana kävivät monet suomalaiset kirjailijat ja muut kulttuuripersoonat. Tietenkin tämä oli Lyhtypirtin Viestille hyvä mahdollisuus poimia heidän joukostaan haastateltavia.

Olin pilapiirtäjä Kari Suomalaisen suuri fani luettuani ahkerasti isän keräämiä Karin piirroskokoelmia (Hesaria meille ei tullut). Lehtijuttujen perusteella tiesin myös hänen perheestään, kirjailijavaimosta Lippe Suomalaisesta sekä Lilli-tyttärestä (nykyinen Lilli Earl), joka oli näytellyt tv-sarjoissa sekä kahdessa elokuvassa. Ennakkoluulottomasta leffamaustani kertoo, että olin nähnyt näistä molemmat: sekä Visa Mäkisen Vapaaduunari Ville-Kallen (1984) että Mikko Niskasen Nuoruuteni savotat (1988).

Lippe_Lilli072
Lippe ja Lilli Suomalainen 5.12.1992 Kangasalan Lepokodilla. (Tuomas Marjamäki)

Joulukuun alussa 1992 Lepokodilla vietettiin Kirjakahvilan itsenäisyysjuhlia. Kangasalalainen teatterineuvos Rauli Lehtonen piti juhlapuheen ja Lippe ja Lilli Suomalainen esittivät potpurin Maria Jotunin näytelmistä. Olin hyvissä ajoin paikalla ja yhytin molemmat Suomalaiset haastatteluun.

Ehdin jutella parinkymmenen minuutin verran molempien naisten kanssa Jalmari Finnen entisessä työhuoneessa. Kovin syvällistä haastattelusta ei tullut, sillä pohjatietoni olivat hyvin vähäiset. Vasta haastattelun jälkeen luin Lipen kirjoittaman omakohtaisen kirjan Vuosi Karin kanssa. Sen jälkeen kysymyksiä olisikin riittänyt.

28-vuotias Lilli (josta tulikin kaikkien aikojen nuorin Lyhtypirtin Viestin julkkishaastateltava) vastaili kysymyksiini hauskasti.

— Lapsena olin kyllä hyvin kiltti, mutta se johtui siitä, että olin niin kauheen laiha ja kalpee ja näivettynyt ja aliravittu röpelö, ettei mulla ollut voimia tapella vastaan.

Ja kun kysyin, voisiko Kari Suomalainen joskus vierailla Kangasalla:

— Kyllä varmaan, jos se vielä mahtuu autoon. Se on taas aika lailla lihonut.

Nyt kun päästiin asiaa sivuamaan, selvitin tietysti Lipeltä ja Lilliltä, mitkä olisivat mahdollisuuteni päästä itse Karia haastattelemaan. Lippe antoi salaisen numeron Visavuoreen, kehotti reippaasti soittamaan itselleen pilarohvessorille ja kysyä, sopisiko haastattelu hänelle.

Lehteni pääkirjoituksessa vedin vähän mutkia suoriksi:

Haastattelun jälkeen sain Lipeltä ja Lilliltä kutsun Visavuoreen haastattelemaan Kari Suomalaista.

 

Liisi ”Lippe” Suomalainen (o.s. Hokkanen)
syntynyt 1931 Viipurissa

Lilli Earl (o.s. Suomalainen)
syntynyt 13.1.1964 Helsingissä

 

Lyhtypirtin Viesti 74, 2/1993:

Lippe_Lilli074

Lippe_Lilli075

Lippe_Lilli077

Lippe_Lilli076

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *