LPV: Kuulustelussa Olavi Ahonen

Syksy 1991. Minulla oli jonkinlainen käsitys siitä, miten ihmisiä pitäisi kunnioittavasti puhutella, mutta aivan selkäytimestä esimerkiksi teitittely ei lähtenyt.

Soittaessani etukäteen haastateltaville, sinuttelin heitä rohkeasti. Kun sitten kirjoitin heille kysymyksiä, ainakin yritin käyttää hieman arvostavampia sanamuotoja.

Olavi Ahonen99
Näyttelijä Olavi Ahonen Lyhtypirtin Viestiin kopioidussa passikuvassa. Alkuperäinen pääsi katoamaan.

Syksyllä 1991 kilautin näyttelijä Olavi Ahoselle, jonka itse tunsin Ruusun aika -sarjan kauppias Matikaisena ja Uuno Turhapuron isänä Hugona. Vasta myöhemmin näin tämän hienon ja herkän tulkitsijan Tuntemattoman sotilaan Riitaojana ja tv-elokuvan Tuomas Murasen rikos pääosassa.

Ahonen oli puhelimessa juuri niin ystävällinen kuin etukäteen arvelin. Hän vastasi ripeästi kirjehaastatteluuni ja lähetti vielä myöhemminkin muutaman joulukortin, mutta emme valitettavasti koskaan tavanneet kasvotusten. Olavi Ahonen kuoli 77-vuotiaana vuonna 2000.

Kirjehaastattelu muistuttaa kysymystensä puolesta maahanmuuttoviranomaisen kuulustelulomaketta.

Onko teillä kiireitä a) vähän, b) aika vähän, c) aika paljon, d) paljon, e) tosi paljon?

Silti ihmettelen itsekin, miten olen tässä tapauksessa osannut teititellä Ahosta niin virheettömästi. Luulenpa, että joku aikuinen on oikolukenut kirjeeni ennen lähettämistä.

 

Olavi Ahonen009

Olavi Ahonen999

Olavi Ahonen
Syntyi 12.7.1923 Tikkakoskella
Kuoli 1.9.2000 Helsingissä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *