Kuopio. Viime viikolla Kuopion Rauhalahden kesäteatterissa sai ensi-iltansa Pertti ”Spede” Pasasen elämästä kertova näytelmä. Musiikkikomedia Pertti syntyi kahden savolaisen kulttuuripersoonan Antti Heikkisen ja Ismo Apellin yhteistyönä. Kaksikko on tehnyt jo useita kesäteatteriprojekteja, muun muassa iisalmelaiseen Koljonvirta Teatteriin Tuntemattoman sotilaan ja Huojuvan talon.
Odotin jännityksellä, millaisen sovituksen työryhmä oli saanut aikaiseksi. Antti kertoi käsikirjoitusversioita kertyneen pari-kolmekymmentä – lopullinen oli valmistunut tietysti edellisenä iltana.
Varsinainen kehyskertomus on aika hurja: vanha Spede (Jouko Partanen) saa jo näytelmän alussa kohtalokkaan sydänkohtauksensa golfkentällä, ja itse Kuolema (Jamppa Kääriäinen) tulee häntä noutamaan. Spede anelee lisäaikaa, ja siinä odotellessaan he katselevat Kuoleman kanssa parhaita paloja viihdemestarin maalliselta vaellukselta.
Näinhän se suunnilleen meni, niin elämässä kuin näytelmässä: kuopiolaiseen Pasasen perheeseen syntyy keväällä 1930 poika, joka ei kolmeen ensimmäiseen ikävuoteensa puhu mitään. Sen jälkeen puhetta sitten pulppuaakin. Pertti naurattaa luokkansa oppilaita ja joutuu julman opettajan silmätikuksi, pääsee televisioon ja elokuviin, perustaa perheen, epäonnistuu ravintolabisneksissään ja kärsii julkisuuden kiroista.
Kenenkään oikeasti eläneen ihmisen elämään ei ole helppoa tarttua, on sitten kyse elämäkerrasta kirjan, näytelmän tai vaikkapa elokuvan muodossa. Spedenkään 71 vuotta kestänyttä taivalta ei kokonaisuudessaan voi mahduttaa väliaikoineen kolmetuntiseen esitykseen, joten kohtauksia on pitänyt miettiä huolellisesti. Pitää muistaa sekin, ettei dramatisoitu näytelmä aivan täysin voi vastata todellisuutta eikä sen pidäkään.
Pertti onnistuu tasapainoilemaan mielestäni mainiosti. Antti ja Ismo ovat valikoineet taitavasti Speden elämän merkittävimmät virstanpylväät ja yhdistäneet niihin sketsejä, jotka ovat ainakin kovimmille Pasas-faneille tuttuja. Tästä esimerkkinä kohtaus, jossa Spede hakee Yleisradion viihdetoimittajaksi. Johtaja haluaa nähdä tarvittavat todistukset, ja niitähän Pertiltä löytyy – kuten löytyi Spede Show’n Yritysavustusvirasto-sketsistäkin.
Nuorta Spedeä esittää ilmiömäisesti 18-vuotias Lauri Qvick, joka paitsi näyttää myös kuulostaa aivan kohteeltaan. Kun näytelmän puolivälissä lavalle ajetaan aito ja alkuperäinen Speden Ford Mustang (rekisterinumeroltaan ASU-1), katsojan selkäpiissä vilistävät kylmät väreet. Nyt täytyy vain toivoa, että autovanhus jaksaa hyristä koko kesäpestinsä ajan.
Kun musiikkinäytelmästä on kyse, tarttuvia melodioita ja kekseliäitä sanoituksiakin on tietenkin viljalti tarjolla. Kappaleiden joukossa on muun muassa Uuno-elokuvasta tuttu Soitto soi (san. Jukka Virtanen) sekä Simo Salmisen tunnetuksi tekemä Alle lujaa, uusiksi sovitetuilla sanoilla tosin.
Meinasin aluksi kirjoittaa, että Pertti olisi maailmanhistorian ensimmäinen Spedestä kertova näytelmä, mutta sehän ei tietenkään pitäisi paikkaansa. Ere Kokkonen ehti käsikirjoittaa hieman ennen kuolemaansa näytelmän Spede ja kumppanit, joka tosin keskittyy enemmän Speden, Eren, Vesa-Matti Loirin ja Simo Salmisen ystävyyteen ja yhteistyöhön. Komediateatteri Arena (nykyinen Suomen Komediateatteri) esitti näytelmää keväällä 2009.
Vaikka Speden kuolemasta on kulunut kohta 17 vuotta, hän tuntuu elävän vahvasti teatterien näyttämöillä. Muutaman vuoden sisällä Tampereella on nähty teatteriesitykset sekä Uuno Turhapurosta että Naisen logiikka-sketseistä. Tekeillä on myös Spede-elokuva.
Spedestä kiinnostuneiden kannattaa ehtottomasti tehdä pieni kesäinen pyhiinvaellusmatka Kuopioon. Rauhalahteen on nimittäin koottu näyttely Speden keksinnöistä (ainakin mäkilinko ja tandemvene löytyivät tontilta). Esillä on myös 1950-luvulla taiteiltuja tanssiaisjulisteita sekä muuta Speden taidetta.
Saatavilla on tietenkin myös Spede, nimittäin-kirjoja, niin sieltä kuin täältäkin.
Pertti-näytelmä Rauhalahti Teatterissa 5.7.–11.8.2018.