Irwin Goodman -elämäkerta esittelee Antti Hammarbergin

Kun kolmisen vuotta sitten Hän hymyilee kuin Mikko -kirjan valmistuessa mietin kustantajani kanssa, kuka voisi olla seuraava suuren elämäkerran kohde, suustani pääsi puolivahingossa Irwin Goodman. Hänestä tosin oli tehty jo toistakymmentä kirjaa, joissa Irwinin legenda on vähintään merkittävässä osassa. Joukossa ei kuitenkaan ollut vielä yhtään puhdasta elämäkertaa, jossa kerrottaisiin nimenomaan Irwinin takana olleen Antti Hammarbergin tarina.

Jonkinlaisena ehtona asetin itselleni, että saan Irwinin läheiset mukaan projektiin. Ajatus iti takaraivossani talveen 2021 asti, jolloin lopulta rohkaisin mieleni ja otin yhteyttä Riitta Hammarbergiin – Antin leskeen. Pienen salapoliisityön jälkeen sainkin hänelle viestin välitettyä, ja puhuimme puhelimessa. Yllätyin siitä, ettei nimenomaan Riitan kautta elämäkertaa ollut koskaan kysyttykään.

Kirsti Hammarberg oli tärkeä ihminen poikansa Antin elämässä.

Tapasimme maaliskuussa 2021 ja Riitta antoi projektille hyväksyntänsä. Kun kysyin, olisiko Antin jäämistössä mitään mielenkiintoista aineistoa kirjaa varten, Riitta arveli ettei mitään olisi.

– Tai joo, vintillä on kyllä Antin äidin pitämiä leikekirjoja. Ne voidaan hakea sieltä ensi kesänä.

Kun sitten kesällä kapusimme ullakolle leikekirjoja etsimään, niitä olikin paljon enemmän. Äiti Kirsti Hammarbergin lisäksi leikkeitä olivat tallettaneet myös Irwinin fanit, jotka olivat myöhemmin antaneet kokoelmansa idolilleen. Mutta siellä oli paljon muutakin: laatikoista pursuili kirjeitä, valokuvia, nuotteja ja vaikka mitä. Leikekirjoihin oli leikattu kaikki ”kivat jutut” Irwin Goodmanista, mutta Kirsti oli säilyttänyt myös vähän ikävävämmät artikkelit. Parissa isossa laatikossa oli käytännössä KAIKKI Irwinistä kertovat lehtiartikkelit vuosilta 1965–2001 eli Kirstin kuolemaan saakka. Lisäksi mukana oli äidin ja isän kirjeitä Antille, Antin kirjeitä ja kortteja äidilleen, Vexi Salmen kirjeitä, laatikollinen valokuvia, koulu- ja työtodistuksia, passeja ja henkilökortteja, nuotteja, sointulappuja, Ryysyranta-talon piirustukset, baarikaapin täyttökuitti, osamaksusopimuksia, matkalippuja, Antin vanhempien sodan ajan kirjeenvaihto ja paljon muuta.

Lopulta sain mukaani arviolta 50 kiloa aineistoa, jota kesällä 2021 aloin tutkia. Levitin kaiken lattialle ja konttasin papereiden seassa koko loppuvuoden (muiden töideni ohella). Edessäni oli vähintän tuhannen palan palapeli, jonka osaset alkoivat hiljalleen loksahdella paikoilleen ja muodostaa kuvan ihmisestä nimeltä Antti Yrjö Hammarberg. Sitä täydensin haastattelemalla Riitta Hammarbergia ja muita läheisiä, muun muassa Antille läheistä serkkua, ystäviä, työtovereita ja muita laulajan uraa eri vaiheissa seuranneita ihmisiä. Asiaan tietysti kuului myös Irwinin koko tuotannon kuunteleminen.

Voin luvata, että kirjan antama kuva on erilainen kuin julkisuudesta tuttu Irwin Goodman. Etenkin Antin lapsuuden ja nuoruuden kohdalla kuva menee monella tavalla uusiksi. Se myös selittää, miksi Antista tuli Irwin. Miksi hän antoi renttulaulajan roolin syödä oman persoonansa – ja minkä hinnan hän roolin esittämistä lopulta maksoi.

Yhdet vielä, Irwin on 544-sivuinen (+16 sivun kuvaliite) elämäkerta, joka kertoo vihdoin Antti Hammarbergin koko tarinan. Kirja ilmestyy Antin 80-vuotispäivänä 14. syyskuuta 2023. Signeerattua kirjaa voi tilata minulta etukäteen täältä – toimitukset kirjan ilmestyessä.

Artikkelin pääkuva: Anja Halla / JOKA / Museovirasto.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *