Vuosi 2023 alkaa mitä upeimmissa fiiliksissä. Joulukuussa tuli tieto, että ensimmäinen kirjoittamani lastenkirja, Antti Nikusen kuvittama Nollis – maailman ainoa nollasarvinen (WSOY 2022) on ehdolla arvostetun Arvid Lydecken -palkinnon saajaksi. Riemullamme ei ollut rajoja. Itselleni ehdokkuus oli kirjailijan roolissa ensimmäinen.
Raadin perusteet liikuttivat ainakin meitä Nolliksen tekijöitä:
Kalle-Ilmarin maatilalla elävä Unikko-varsa löytää itsensä: hän tajuaa olevansa maailman ainoa nollasarvinen. Tuomas Marjamäen esikoislastenkirja leikittelee riemukkaasti identiteetti-, ystävyys- ja itsetuntemusteemoilla. Nolliksen maailmassa kaikki on mahdollista ja ennen kaikkea riemukasta. Kirjan kerronnasta on mahdoton olla innostumatta. Sen huumori on lämmintä ja terävää. Nolliksesta innostuvat lapsien lisäksi kaikki sellaiset lukijat, joilla on taipumus nähdä arkinen elämä harmaana. Kirjan viisaus synnyttää lukijassa kiitollisen olon.
Pian uuden vuoden vaihtuessa sain puhelinsoiton kustannustoimittajaltani Anniliina Lassilalta, joka kertoi todellisen ilouutisen. Palkinto myönnetään Nollikselle!
Arvid Lydecken -palkinto on Suomen Nuorisokirjailijoiden vuodesta 1969 alkaen jakama tunnustus, jonka ovat aiemmin voittaneet muun muassa Kirsi Kunnas, Kaarina Helakisa, Hannu Mäkelä, Camilla Mickwitz, Sinikka ja Tiina Nopola, Timo Parvela ja Tapani Bagge. Viime vuonna sen sai Reetta Niemelä teoksellaan Mustan kuun majatalo (Lasten Keskus).
Arvid Lydecken (1884–1960) oli ahkera kirjailija, joka kirjoitti lastenkirjoja, seikkailukertomuksia, romaaneja ja runoja. Yksi tunnetuimmista runoista on lastenlaulun Telefooni Afrikassa sanoitus.
Täysin odottamatta tullut ehdokkuus ja palkinto kannustavat jatkamaan kirjoittamista myös lapsille. Se saa myös tuntemaan kiitollisuutta: Suomessa lastenkirjat eivät todellakaan saa liikaa huomiota. Nollis julkaistiin elokuussa ja sen vastaanotto on ollut monella mittarilla myönteinen. Erityisesti suoraan lukijoilta saatu palaute on lämmittänyt suuresti sydäntä.
Nyt katsotaan, syntyykö Nollis-tarinoita lisää (okei, okei… pari tarinaa on jo valmiina) ja sitten jännitetään, saisiko niistä vielä kokonaisen kirjan.